maanantai 17. maaliskuuta 2014

New York - ajatuksia ja vinkkejä

Täytynee kirjoittaa vielä hieman loppumietteitä ja ajatuksia tästä matkasta ja kaupungista.

New York ei nuku ikinä. Tämä väite on kirjaimellisesti totta. Metrot kulkee ympärivuorokauden. Vilkkaimmilla alueilla ruokaravintolat on pitkälle yöhön auki. Ja pikaruokapaikat ovat auki kellonympäri. Pienet kaupatkin taitavat olla aika liukuvasti auki, kun aukioloaikoja ei näkynyt missään. Ja jos hotellihuone olisi kovinkin lähellä maantasoa, niin herkkäunisempaa varmasti häiritsee hälytysajoneuvojen ja muun liikenteen äänet läpi yön.

Autot tööttäilee koko ajan. Ennen kuin valot ehtii vaihtua vihreälle, niin jonossa toisena tai kolmantena oleva auto kerkeää jo painamaan torvea. Tai kääntyvällä kaistalla oleva auto tööttää edessä olevalle joka odottaa jalankulkijoita. Ihan älytöntä.

Vilkkaimmilla alueilla on ympärivuorokauden paljon ihmisiä. Päiväaikaan ihmisiä on joka paikassa. On vaan samantien opeteltava kävelemään väistellen joka suunnasta tulevia ihmisiä. Autojen lisäksi täytyy varoa myös polkupyöräilijöitä, joiden alle saattaa helposti jäädä jos ei kiinnitä huomiota polkupyöräkaistaan.

Metroissa joko nukutaan, luetaan/opiskellaan, räplätään kännykkää/ kuunnellaan musiikkia tai syödään. Ja näitä kaikkia tehdään sekä puolityhjässä että ruuhkametrossa. Ihan sama onko istumassa vai seisomassa, kaikki onnistuu.

Ihmisillä on koiria ihan uskomaton määrä. Ottaen huomioon, että mihinkään pienempiin puistoihin ei saa edes viedä koiria. Ja kaikkien jalkakäytävillä olevien pienienkin pensaiden ja puiden ynnä muiden istutusten juurella on kyltit 'please curb your dog'. Eli koirat pitäisi opettaa tekemään tarpeensa tien ja jalkakäytävän yhtymäkohtaan. Niin ja tietenkin siivota kakat pois. En pysty käsittämään miksi tuollaiseen betoniviidakkoon edes halutaan ottaa koira. Oli se minkä kokoinen tahansa.

Tuuli on ihan järkyttävä! Mitä isompi katu tai avenue, sitä kovempi tuuli. 5th Avenue sekä 42th Street (jota kuljettiin joka päivä monta kertaa) oli pahimmat paikat tuulen osalta mitkä löydettiin!

Se mikä oli myös ärsyttävää vuodenaikaan nähden, niin missään ei ollut narikoita. Ei museoissa, ei teattereissa, ei ravintoloissa. Ymmärrän toki että talvikausi on yleensä suhteellisen lyhyt. Sekä sen miten paljon tilaa ja resursseja narikoiden pitäminen vie. Mutta oli se silti ärsyttävää raahata museossa painavaa talvitakkia mukana. Tai teatterissa istua muutenkin vähäisessä tilassa talvitakki sylissä.

Lopuksi vielä vinkkejä New Yorkiin matkaavalla.
1. Suunnittele mitä teet etukäteen, koskien suuria turistikohteita. Mieti aika mikä asian tekemiseen menee ja kerro se kahdella tai jopa kolmella.
2. Osta mahdollisuuksien mukaan liput etukäteen. Kotoa tai hotellilta. Säästät edes lippujonossa jonottamisen.
3. New York on kallis mm. kovan verotuksen takia. Jos olet matkustanut aikaisemmin muualla Jenkeissä, niin kerro ruokabudjetti kahdella.
4. Metro on edullinen ja kätevä kulkuväline. Varsinkin kun liikkuu koko Manhattanin alueella ja mahdollisesti myös sen ulkopuolella kuten Brooklynissa.
5. Jos haluat rentouttavalle lomalle, älä matkusta New Yorkiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti